Mijn vloerdecoratie blog

Tapijten en vloeren: parketvloer

Een parketvloer verandert een kamer in een comfortabele ruimte van rust. Parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en houtsoorten. Daarom biedt het een geweldig aantal mogelijkheden om uw persoonlijke stijl te accentueren.


Zuivere natuur in huis 

Al heel lang geleden leerde de mens hout kennen als een natuurlijke grondstof die robuust en duurzaam is, maar toch comfortabel en warm. Een houten vloer brengt de natuur in uw huis. Door zijn natuurlijke eigenschappen heeft parket een positief effect op het klimaat in de kamer. Het absorbeert de luchtvochtigheid en neemt geen stof op. Daarom zijn parketvloeren bijzonder geschikt voor mensen met allergieën.


Geniet van de duurzaamheid van een parketvloer

U kunt jarenlang genieten van een parketvloer van hoge kwaliteit met een lange levensduur en een hoge stabiliteit. Met de juiste schoonmaak- en verzorgingsproducten is een houten vloer makkelijk te onderhouden en blijft de schoonheid voor lange tijd behouden. Het hout ontwikkelt zelfs een eigen patina zo dat de vloer nog aantrekkelijker wordt door de jaren heen.


Houtsoorten en kleuren

De eerste stap bij de keuze van uw parket is meestal de houtsoort. Elke boomsoort heeft verschillende kenmerken, van kleur tot mythische betekenis. Het houttype en het groeitempo van de betreffende houtsoort bepaalt de korrel en de natuurlijke kleur van de parketvloer. Voor veel mensen is de kleur het belangrijkste. Velen hebben al een beeld van de vloer van hun dromen in gedachten. Dit beeld kan beïnvloed worden door persoonlijke ervaringen, zoals het zien van een parketvloer bij vrienden of in een stijlvol magazine over interieur. Er is een brede waaier aan kleuren, van licht tot donker, afhankelijk van de trends en de persoonlijke smaak. Het houttype heeft niet alleen invloed op de hardheid en duurzaamheid van de vloer maar ook op de kleur.


Patronen

Naast de kleur bepaalt het patroon van de jaarringen van een boom de individuele uitstraling van een houtsoort. Deze jaarringen zijn wat het hout en daardoor ook de parketvloer zijn karakter geven. Nu zijn parketvloeren met zware rustieke nerven een trend. Maar het is vooral uw persoonlijk smaak die telt. Daardoor krijgt u een zeer individuele parketvloer die een eigen sfeer creëert in uw kamers. 


Modern parket bestaat uit verschillende lagen

Bij een parketvloer denkt u waarschijnlijk automatisch aan de oude, krakende, massieve parketvloer, vaak met grote groeven waarin vuil zich verzamelt. De moderne parketvloer bestaat meestal uit drie lagen. De rug bestaat uit zachter fineerhout, het middenstuk is meestal HDF-plaat, en de top- of slijtlaag bestaat uit kostbaar hardhout dat met moderne technieken geperst en gelijmd wordt op de twee onderste lagen. De kwaliteit is vergelijkbaar met de massieve vloeren maar de kans op scheuren en groeven is veel kleiner. Dit kan niet vergeleken worden met laminaat.


Delen